БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАУЗА


 

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА

Николета Николаева Гатева
Банка ДСК
BG29STSA93000021768987
BIC: STSABGSF

 

 

Николетка е на 6 години и е диагностицирана с Конгенитална Мускулна Дистрофия. С напредването на възрастта, заболяването дава регрес. Днес, тя не може да ходи самостоятелно, не успява да се задържи права. Поради силните контрактури на дясното краче, движенията в глезената става са силно ограничени и тя вече не може да стъпва на краката си. Придвижва се единствено с помощта на ръцете на мама. Има изкривявания на гръдния кош и ходила, болки в тазобедрените стави. Непрекъснатите рехабилитации и масажи се оказват недостатъчни на фона на бързото напредване на заболяването.

Междувременно семейството на Николетка търси и други варианти за подобрение на състоянието й. В индийската клиника Ayush Prana India им предлагат лечение по метода на  Аюрведа. Миналата година провеждат първия етап на лечение. Тази година предстои втори етап.

Парите от дарителската сметка използваме за рехабилитация в МЦ „Деца с проблеми в развитието” – Студентски град, бл. 11.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Вродената мускулна дистрофия е генетичто , дегенеративно заболяване. Има най – малко 30 различни вида ВМД. Терминът ВМД е име на група от мускулни дистрофии, обединени от факта , че мускулната слабост започва в ранна детска връзраст / преди 2 години / или много ранна – скоро след раждането / такъв е случаят с Николетка/.Повечето деца с ВМД  проявяват  прогресивна мускулна слабост с различни симптоми, степен на тежест и темпове на прогресия.

Прогресията на мускулната дистрофия води до множество физически симптоми, които засягат различни части на тялото: гръбнак, гръден кош, стави, сухожилия. Ограничената еластичност на ставите и сухожилията е друг симптом, който се наблюдава при страдащите от мускулна дистрофия. Тя се нарича “контрактура”. Обикновено тя засяга първо глезените, след това бедрата и коленете, и накрая ставите на горните крайници. Мускулната дистрофия причинява много промени в човешкото тяло. Дихателните функции също биват засегнати на даден етап от болестта. Функцията на респираторните мускули се нарушава до състояние, при което се променя начина, по който се вдишва и издишва въздух. Диафрагмата, намираща се под белите дробове, е мускулът отговарящ за това жизненоважно движение на въздуха. С прогресията на заболяването, диафрагмата отслабва (поради натрупването на съединителна тъкан) и дишането става по-трудно. В същото време, междуребрените мускули също отслабват и не могат да съдействат на кашличния рефлекс. В резултат на това, количеството кислород в кръвта намалява и се замества от въглероден диоксид, като обмяната на въздух става все по-трудна за белите дробове. Освен проблемите с белите дробове, отслабналите мускули отговорни за кашлянето могат да позволят на количествата на бактерии и вируси в белия дроб да се увеличат, защото кашлянето е естествената защита, чрез която белите дробове се предпазват от излишните секрети. По този начин една обикновена настинка би могла бързо да прерасне в пневмония при пациенти с мускулна дистрофия.