ОСЪЗНАТО ИЗКУСТВО


МАНДАЛА АРТ

 

Осъзнатото изкуство е изкуство, създавано с любов и състрадание, което разширява и издига съзнанието както на твореца, така и на зрителя. То ни пречиства от негативизма и предразсъдъците, подобрява нашия вътрешен свят, свързва ни с творческия поток и отваря врати към нашия вътрешен глас и водач. От друга страна то е средство за увеличаване на отговорността и активността за решаването на проблеми, които обикновено игнорираме.

Мандала арт е част от Осъзнатото изкуство.

Думата мандала идва от санскрит и буквално означава кръг. Тя символизира вселената, цялостта и съвършенството – както на нашата мини вселена, така и на макро вселената, която ни заобикаля.

С векове и хилядолетия мандалите са предоставяли висше ръководство за тези, които търсят мир, хармония, вдъхновение и по-дълбока връзка и равновесие с околния свят. Те са използвани за създаване на свещено пространство и като помощно средство при медитация.

Мандала арт ни дава практически начини за достигане на вътрешен баланс и успокоение на ума и емоциите, за развиване на по-дълбока свързаност с нашите близки, за себепознание и усъвършенстване. Чрез създаването на тези свещени кръгове ние преживяваме неподправено щастие и вдъхновение от творенето на фината граница между свободата и рамката.

Чрез Мандала арт ние се учим да се изразяваме спонтанно и през различни форми и материали – художествени материали или различни предмети от природата. За Фестивала „Новите деца“ сме подготвили няколко практики:

1) Мандала йога

2) Рисуване на мандали

3) Оцветяване на мандали

4) Създаване на мандали с природни материали

Роси МетодиеваСъзнателен творец и водещ на Арт ателиета
„Занимавам се с изкуство от 17 години с фокус върху свободното и спонтанно творене на мига. Преди 7 години се присъединих към световна група съзнателни творци, което обогати живота ми и привлече таланта ми в името на един по-висш идеал. Бих искала посланията на Осъзнатото изкуство да достигнат до повече хора, защото те ни помагат да станем по-щастливи, по-добри и по-любящи.”